Év közben váltóknak

Könyvelőt általában akkor keres a vállalkozó, ha céget alapít. Ideális esetben már a kezdetek kezdetén megtalálja a megfelelőt, de sok esetben azt érzi, hogy nem bízik a könyvelőjében, nem megfelelő a kommunikáció közöttük, a vállalkozás olyan ütemben növekszik amelyet a könyvelőiroda már nem képes követni. Fontos, hogy a könyvelő folyamatosan, részletesen és érthetően adjon tájékoztatást a vállalkozást érintő törvényi változásokról. Egy vállalkozás nem elégedhet meg azzal, hogy könyvelője rögzíti a számlákat, beküldi a bevallásokat. Ennél több kell, hogy legyen, egy jól időzített tanács az egész cég életét megváltoztathatja. Természetesen a könyvelő nem dönthet a vállalkozó helyett, csak javaslatot tehet egy adott helyzetben.

A könyvelőváltás elengedhetetlen, ha nem kap tájékoztatást a vállalkozás életéről, nem kap adóoptimalizáló tanácsot, ha nem követi a könyvelő az adóváltozásokat, ha nem kap időben tájékoztatást a fizetendő adókról, a könyvelő magára hagyja egy ellenőrzés során.

A váltás év közben és év végén egyaránt lehetséges. Az év közbeni váltás technikailag annyiban különbözik az év végi váltástól, hogy ekkor az adott hónappal egy év végihez hasonló zárómérleget kell készíteni. Az új könyvelő iroda ezzel együtt veszi át a könyvelési anyagokat és kezdi az eddigiek folytatásaként. Amennyiben az eddigi könyvelésben nem voltak hibák akkor a váltás zökkenőmentes. Hibák esetén felvetődik az elmúlt időszak újrakönyvelése, mellyel kapcsolatban költségként felmerül könyvelési díj, valamint többlet adózási kötelezettség esetén önellenőrzési és késedelmi pótlék. A vállalkozó dönthet úgy is, hogy a könyvelést újrakönyvelés nélkül kell folytatni a hibák ellenére, melyet jegyzőkönyvben rögzítenek annak tudomásul vételével, hogy az adóhatóság 5 évre visszamenőleg vizsgálódhat és a rossz adatok kihatással lesznek a következő évekre.

Ha váltani szeretne akkor célszerű azonnal megtenni, csökkentve a kockázatot és a bírság mértékét.

Ha további kérdése merülne fel a könyvelő váltással kapcsolatban keresse fel könyvelő irodánkat a XVII. kerületben vagy Pécelen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.